Amazing! WWII Bunker Cut In Half To Create War Memorial

Bunker 599, located in the Netherlands was cut in half and has been turned into an artistic war memorial.

Originally built in 1939, the bunker was supposed to hold up to 13 soldiers during bomb raids. It was one of the (many) small hiccups in the New Dutch Waterline. This was an expansive series of water-based defenses that dated all the way back to 1815. With the help of Dutch Studios RAAAF and Atelier de Lyon, the bunker was able to be split through the middle. This has created a unique war memorial for World War II.

The New Duch Waterline was meant to be used 1940 to protect the Dutch cities of Muiden, Utrecht, Vreeswijk, and Gorinchem. The waterline was to flood the area with water as a means of protection. Bunker 599 was one of 700 built to bolster the virtually obsolete fortresses built after 1815.

In May 1940, German airborne troops captured the southern approaches into the heart of “Fortress Holland” by surprise — the key points being the bridges at Moerdijk, Dordrecht, and Rotterdam. When resistance did not cease, the Germans forced the Dutch into surrender by aerial bombing Rotterdam, and threatening the same for Utrecht and Amsterdam.

Creating A Monument

After 40 long days of cutting through the concrete, it now stands apart from the rest as a tourist attraction and a war memorial.

Bunker-599-by-RAAAF_dezeen_8

“Our aim with the project was to question the policies on monuments by doing this intervention,” said Ronald Rietveld of RAAAF.

Stairs now pass through the open bunker, leading to a wooden boardwalk raised above the flooded area.
“The pier and the piles supporting it remind them that the water surrounding them is not caused by, for example, the removal of sand, but rather is a shallow water plain characteristic of inundations in times of war,” Rietveld said of the project.

Bunker-599-by-RAAAF_dezeen_7Looking up to the bunker across the bridge

Bunker-599-by-RAAAF_dezeen_6Inside the bunker

Bunker-599-by-RAAAF_dezeen_1It looks great in the snow too!

Video / The Making Of

Source of all images: http://www.raaaf.nl/nl/projects/7_bunker_599